1. Stwórz lapbooka do Pana Tadeusza. Uwzględnij w nim: świat przedstawiony, informacje o szlachcie, plan wydarzeń, wątki i postacie, obyczaje szlacheckie, historię Jacka Soplicy, informacje o przyrodzie i historii.

Pertanyaan:

1. Stwórz lapbooka do Pana Tadeusza. Uwzględnij w nim: świat przedstawiony, informacje o szlachcie, plan wydarzeń, wątki i postacie, obyczaje szlacheckie, historię Jacka Soplicy, informacje o przyrodzie i historii.

Jawaban:

Odpowiedź: Sos grzybowy-1. Pokrojone w paski grzyby podsmaż z cebulą na dobrze rozgrzanym tłuszczu (najlepiej pozostałym po smażeniu mięsa – dzięki niemu nabiorą dodatkowego smaku).

2. Grzyby zalej wodą, a następnie dodaj do niej grzybową esencję, która wzbogaci smak sosu. Gotuj wszystko przez krótki czas.

3. Zagęść sos kwaśną śmietaną. Wcześniej ją jednak zahartuj, mieszając energicznie z niewielką ilością gorącego wywaru. Dzięki temu unikniesz nieestetycznych grudek.

4. Zmiksuj sos, aby zyskał jednolitą konsystencję, tak jak sos grzybowy z boczniaka.

Wiedząc, jak zrobić sos grzybowy, z łatwością przyrządzisz wiele smacznych posiłków. Próbuj różnych przypraw i ziół, dzięki którym w łatwy sposób urozmaicisz smak dodatku. Do większości grzybów będzie pasować np. posiekana natka pietruszki.                                                        Galaretka migdałowa-1. Pokrojone w paski grzyby podsmaż z cebulą na dobrze rozgrzanym tłuszczu (najlepiej pozostałym po smażeniu mięsa – dzięki niemu nabiorą dodatkowego smaku).

2. Grzyby zalej wodą, a następnie dodaj do niej grzybową esencję, która wzbogaci smak sosu. Gotuj wszystko przez krótki czas.

3. Zagęść sos kwaśną śmietaną. Wcześniej ją jednak zahartuj, mieszając energicznie z niewielką ilością gorącego wywaru. Dzięki temu unikniesz nieestetycznych grudek.

4. Zmiksuj sos, aby zyskał jednolitą konsystencję, tak jak sos grzybowy z boczniaka.

Wiedząc, jak zrobić sos grzybowy, z łatwością przyrządzisz wiele smacznych posiłków. Próbuj różnych przypraw i ziół, dzięki którym w łatwy sposób urozmaicisz smak dodatku. Do większości grzybów będzie pasować np. posiekana natka pietruszki.                                                                                                              Galaretka migdałowa-  1. Pokrojone w paski grzyby podsmaż z cebulą na dobrze rozgrzanym tłuszczu (najlepiej pozostałym po smażeniu mięsa – dzięki niemu nabiorą dodatkowego smaku).

2. Grzyby zalej wodą, a następnie dodaj do niej grzybową esencję, która wzbogaci smak sosu. Gotuj wszystko przez krótki czas.

3. Zagęść sos kwaśną śmietaną. Wcześniej ją jednak zahartuj, mieszając energicznie z niewielką ilością gorącego wywaru. Dzięki temu unikniesz nieestetycznych grudek.

4. Zmiksuj sos, aby zyskał jednolitą konsystencję, tak jak sos grzybowy z boczniaka.

Sorry, ale więcej się nie zmieści. Możesz napisać przepis na galaretkę migdałową,bigos,barszcz królewski,karpie szlachetne,kurczęta i rosół staropolski. Liczę na naj bo to była ciężka praca :-)

0 komentar